28 Ocak 2014 Salı

Bloğuma Adını Veren Kızılcık ve Faydaları

   Herkese Merhaba


   Bugün sizlerle bloguma adını veren kızılcık hakkında biraz bilgi paylaşacağım.

   Kızılcık sonbaharın habercisi olan, antioksidan bir meyvedir. Çok faydalı herkesin mutlaka tüketmesi gereken bir besindir.

   Görüntüsü de çok güzel değil mi?? Hele ki şerbeti çok faydalı ve bir o kadar da güzel olan tadı, kokusu mükemmel. Gelelim faydalarına...

   Antioksidan etkili bir meyvedir. Evet evet doğru okudunuz :) Kızılcıkta bol miktarda flavanoid, karotinoid ve melatonin bulunur. Bu içeriklerinden dolayı kızılcık biz bakımlı bayanların vazgeçilmezi olabilir. Yalnızca antiaging özelliğinden dolayı bile tüketebilirsiniz:)


   Kızılcık kanın pıhtılaşmasını artırır. Çiğden hazırlanan kızılcık suyu ve ya kaynatılarak yapılan kızılcık şerbeti, kanımızın pıhtılaşmasını düzenler. Ve özellikle şeker hastaları için çok faydalıdır. Ünlü fizikçi, hekim, filozof olan İbn-i Sina, yaraları yıkamak için kızılcık suyu ve yara-yanık merhemi yapmak için de kızılcık kökünü kullanırmış.

   Ayrıca kızılcığın ateş düşürücü ve ishal kesici etkileri de vardır. Eski dönemlerde kızılcık bu özellikleriyle çok sık kullanılırmış. Bir miktar kızılcık ağacı kabuğunu suda kaynatarak ateşli hastalıkların tedavisinde kullanacakları ilacı hazırlamış olurlarmış. Ya da 1 yemek kaşığı kızılcık ile 1 fincan su kaynatılır. 15 dakika kadar demlendikten sonra da ishale karşı ilaç olarak kullanılırmış. Bir de menopoz döneminde bayanların yardımcısı olarak kullanılır:) Atalarımızın da kullandığı yöntemleri bizler neden alternatif yöntem olarak kullanmayalım??

   Ahh biz bayanların çok sık geçirdiği idrar yolu enfeksiyonları yok mu, kızılcık bu sorunun tedavisinde de başarılı. Kızılcıkta bulunan benzoik asit enfeksiyona neden olan bakterilerin çoğalmasını engeller ve vücuttan atılmasını da kolaylaştırır.

   Vee çok önemli bir konuda daha bizlere yardımcı oluyor kızılcık. Böbrek taşlarının tedavisi. Özellikle kalsiyum taşlarının tedavisinde kullanılan kızılcık suyu, şerbeti ya da kompostosu idrardaki asit miktarını arttırır. Bu arada idrardaki ağır kokuları da gidermeyi unutmaz.

   Ne kadar faydalıymış değil mi? :) Herkese kızılcık tüketmesini öneririm. Hem şerbetinin yapılışı da çok kolay bir sonraki yazımda bunu paylaşacağım:)

   Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder